Založ si blog

Aká politika u nás vládne – sociálna určite nie

 Celé Slovensko žije aférou s cenami energií a vody – s oficiálnym podrazom na celej spoločnosti. Vypuklo to teraz, ale korene tohto ako to nazvať hyenizmu? sú v hlbokej minulosti a podpísalo sa pod to veľa ľudí vedome i nevedome. „Smola“ je  v tom, že to žne teraz dnešná vládnúca koalícia.

Akurát sa čudujem, že ešte nikto nevyslovil magickú vetu: v západnej demokracii by vláda už dávno odstúpila.

No dnes by som chcel upriamiť pozornosť na ekonomický článok:

Nepodceňujme rast extrémnej nerovnosti, povedie k hospodárskemu kolapsu a vyberám z neho:

Prečo by sme sa mali zaoberať ekonomickou nerovnosťou? Koniec koncov, nie je to prirodzené? Určitá miera nerovnosti určite áno, ale extrémna nerovnosť porušuje dva základné princípy systému: obeh a rovnováhu.

Vplyv globalizácie a technológií sú značné, ale skutočné vysvetlenie nerovnosti spočíva predovšetkým s hospodárskym presvedčením o koncentrácii bohatstva, či už úmyselného alebo nie. Je ľahko rozpoznateľná vďaka deregulácii, privatizácii, znižovaniu daní bohatým, eliminácii odborov, zavádzaním úsporných opatrení.

Aby sme boli spravodliví, tento proces nie je len o chamtivosti. Väčšina ľudí, ktorí sa podieľajú na tomto ekonomickom debakli si neuvedomujú nebezpečenstvo, pretože veria v to, čo hlásajú niektorí ekonómovia. Takže, čo vlastne spôsobuje druh nerovnosti, ktorý poháňa ekonomiku smerom k pádu? Základná odpoveď je hospodárska nekróza. Dostávame sa k tomu, čo ekonómovia nazývajú slučka kladnej spätnej väzby. Čím viac niečoho máte, tým viac sa toho k vám dostáva. Táto slučka vytvára silný ťah, saje prostriedky na vrchol a zvyšku systému spôsobuje nekrózu.

Neoliberálna ekonomika vytvorila paralelnú situáciu tým, že umožňuje bohatým, aby používali peniaze získavali čoraz viac peňazí z celkovej ekonomiky. Superboháči bohatnú najmä vďaka:

-veľkej firemnej výpomoci a dotáciám cez lobovania atď.
– nedostatočnej regulácii nebezpečného správania sa, nedostatočnému stíhaniu páchateľov finančných podvodov atď.
– zvýšeniu monopolného postavenia, slabým antitrustovým predpisom, obmedzenej schopnosti občanov žalovať veľké korporácie,  atď.
– zvyšovaniu príjmu generálnych riaditeľov, externalizácii nákladov, zníženiu pracovných miezd a znížením ich daní.

Všetky tieto spôsoby pomáhajú bohatým koncentrovať ešte väčšie bohatstvo. Ak si to premietneme do obehovej sústavy, za priveľkú nerovnosť sa označuje systém, ktorý má:
1) príliš silnú koncentráciu a príliš slabý obeh
2) nerovnováhu bohatstva a moci, môže vytvárať čoraz väčšiu extrakciu, koncentráciu nezodpovednosti a zneužívania. Tento proces zrýchľuje, až kým prebiehajúca nekróza dosiahne bod kolapsu.

Dnešným reformám chýba energia, prebiehajú len čiastkovo, a majú veľmi malý jednotný dopad. Musíme nájsť účinnejší spôsob, ako premýšľať o procesoch, s ktorými sa každodenne stretávame. Dynamika, gravitačný zákon, fyzika. Ich použitie pri dnešných ekonomických diskusiách môže byť veľmi užitočné, pretože by sa upustilo od ideologických debát a ekonómia by získala vedecké základy.

Nie som ekonóm, ale ďakujem autorom za toto upozornenie – mne až priveľmi pripomína stav u nás. Ak si to nejaký politik prečíta nech sa zamyslí predovšetkým nad posledným odstavcom.

 

Integrovanie dopravy v Bratislave

25.04.2017

Vlaky cez Bratislavu – je to dobrá správa pre tých čo v tomto meste bývajú! A ak sa navyše nielen využijú terajšie možnosti ale dôjde aj k ďalším aktivitám tak to môže byť ešte lepšie. A to pre všetkých: dopravcov, mesto, turistov a predovšetkým pre trvalo žijúcich. Len dúfam, že to neskončí ako v Košiciach, kde sa to roky “ hnietlo“, aby sa to [...]

Kam my a EÚ spejeme?

07.04.2017

Ráno som dostal e-mail, ktorý ma rozosmial ale iba nakrátko, aby ma potom donútil k zamysleniu. Veď posúďte: Pytagorova veta má 24 slov, Otčenáš – 66 slov, Archimedov zákon – 67 slov, Desatoro – 179 slov, deklarácia nezávislosti USA – 1300 slov, Ústava USA komplet(našu som nespočítal) – 7818 slov a vyhláška EU o predaji kapusty – 26 911 [...]

O pokrytectve

27.02.2017

Cez víkend ma zaujal revolučný výrok hlavy katolíckej cirkvi – lepšie je byť poriadnym ateistom ako pokryteckým kresťanom! Veľké slová a zaťali do živého. Mňa teda určite. Uvedomil som si ako pokrytecky žijem. Slovník vysvetľuje slovo pokrytec: človek ktorý sa pretvaruje, robí sa naoko lepším, než je v skutočnosti, falošný človek, farizej. Vo všetkých [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 13510x
Priemerná čítanosť článkov: 2252x

Autor blogu

Kategórie